Stress - som motor och broms

Stress som motor och broms

Stressen som motor
För att få saker gjorda och för att våga ta risker - helt enkelt vara en driven person så behöver vi den positiva stressen som ger det där lilla tillskottet som gör att det händer saker. Personer som helt saknar stresskänsla får motivera sig på andra sätt och självfallet är det inte något fel att slippa det där lilla stresspådraget som ger extra skjuts framåt antingen det gäller på jobbet eller på fritiden i joggingspåret. Den stressen behöver vi inte göra något åt utan bara vårda så den inte övergår till att bli en bromsande effekt.
Lösning för stressen som är en motor - var rädd om den och betrakta motorstressen som en vän!

Stressen som en broms
När stressen ökar blir det en belastning som gör att vi inte kan använda oss helt fullt ut utan vi är inte enkelt uttryckt i "nuet" utan tusen tankar far runt i huvudet och det blir svårt att tänka klart och framförallt att göra rätt prioriteringar. Det gör att man springer på alla bollar och inget blir färdigt och man blir bara mer stressad.

Då gäller det att kunna sätta sig ner och helt enkelt stänga av telefon och dator och se över situationen. För det handlar om att prioritera. Självklart vet alla det men det krävs också att verkligen göra det. Har man i det läget någon kollega eller vän som man kan sitta ner med så blir det genast lättare för en utomstående ser sakerna mer neutralt och det är ju alltid lättare att ge andra gå än själv följa dem. 

Så för att lyfta den bromsande stressen handlar det helt enkelt om att prioritera det som måste göras och det som kan vänta i relation till den tid man har till förfogande - låter enkelt när telefon och dator hela tiden kräver uppmärksamhet. Mitt råd är att inte stänga av utan skapa slack i planeringen så man ändå är med i "flödet" för det vill vi alla egentligen det där att sitta avkopplad känns för de flesta bara knasigt och det är ju grejen med mobilen just att den plockar in all information så man kan säga att man verkligen är med i händelserna från tid att hämta barn till att Trump twittrar något...

Lösning för stressen som en broms - gör dig av med den genom en sund tidsplanering och betrakta bromsstressen som en fiende!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen