Idag vill jag belysa det sätt att jobba som hör framtiden till. Det handlar om att företag köper värde och inte tid. Att hålla medarbetare tillsammans skapar en massa problem och har ingen effekt på det arbete eller värde de levererar.

För visst är det knasigt att folk ska upp i ottan för att på olika sätt ta sig till jobbet för att väl där sätta sig bakom en dator. Något man lika väl kunde göra från ett betalt hemkontor. Men är detta verkligen realistiskt - ja många arbetar ju viss tid redan hemifrån utan problem. Det som saknas är en mjukvara som gör att arbetsgivaren får kontroll på att personalen verkligen levererar oavsett om de gör detta från kontoret eller från hemmet eller från stranden eller krogen...

Nu finns sådan mjukvara. En sådan är en som jag själv utvecklat och heter ProfitFinder. Finessen med den är att all personal och utrustning kan involveras och mätas i relation till det värde som levereras. Inte så att varje person kan mätas, jo vissa kan typ Key Account, utan alla ingår i grupper som kan mätas. Grupperna ingår i sin tur i flöden från interna grupper till grupper som har hand om kunderna.

Utan att gå in mer i detalj vill jag framhålla att verktyget är tillräckligt för att det ska gå att "släppa personalen fri" från att tidsredovisa och att skapa en nöjaktig kontroll på det värde som förväntas bli levererat.

Nästa steg kan bli medarbetare som arbetar för mer än ett företag. Detta är möjligt då det värdeskapande nätverket ger återkoppling så att varje grupp (person) vet att uppfylla sitt åtagande. Och blir det då tid över kan den utnyttjas i ett annat värdeskapande nätverk osv...

Fördelarna med att arbeta fritt i värdeskapande nätverk är att medarbetarna ökar sin förmåga att bestämma över sin egen tid. Samt kan därigenom förlägga sina arbetsinsatser när det bättre synkar med sin övriga livssituation. För företaget innebär det att det kan minska sina kontorsutrymmen mot ersättning till hemkontor och mer fokusera på att ha mötesrum med bra kollektiva förbindelser.
På det sättet minskar också trafiken och utsläppen och man får en naturlig nergång på luftföroreningar.

Egentligen är det bara fördelar för samtliga inblandade - företaget, medarbetare, stadens invånare, trafiksituation och liknande.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen